Webové InfoPath formuláre

Publikoval Michal Kočí dňa 21.4.2007 o 00:35 v kategórii InfoPath

Ako som už načal v predchádzajúcom príspevku (InfoPath Services v skratke), v InfoPath 2007 máte možnosť vytvoriť webový formulár, t.j. taký formulár, ktorý bude zobrazený vo webovom prehliadači. No a tento príspevok Vám ukáže ako na to.

Jednoducho. Základ je, povoliť vo vlastnostiach formuláru jeho zobrazenie vo webovom prehliadači. V menu Tools vyberte Form Options a na záložke Compatibility zaškrtnite voľbu Design a Form template that can be opened in a browser or InfoPath:

Tým prepnete návrh formulára do compatibility módu InfoPath and InfoPath Forms Services. Samozrejme, že tento mód je trochu odľahčenou verziou, ale osobne som nenarazil na žiadne drastické obmedzenia. V zásade môžete aj v tomto móde písať programový kód, obsluhovať väčšinu udalostí, pridávať rôzne pravidlá, odosielať dáta do a čítať dáta z rôznych dátových zdrojov.

Napríklad aj formulár, ktorý som tvoril v príspevku Vytvorenie InfoPath Formulára odosielajúceho súbor cez webovú službu - krok za krokom je plne funkčný aj v prehliadači.

Ako to teda funguje, ak si pripravíte formulár, ktorý má byť dostupný cez webový prehliadač? Vytvoríte si formulár, vypublikujete ho, nahráte ho do SharePointu, nahráte do SharePointu dátové spojenia (o tých budem písať nabudúce) a sprístupníte formulár užívateľom.

Aké sú teda možnosti nahratia formulára do SharePointu? Môžete v SharePointe vytvoriť formulárovú knižnicu (Form Library) alebo využiť centrálne spravované formuláre pre celú farmu. Ak formulár vypublikujete do formulárovej knižnice v rámci Site Collection, potom bude tento dostupný iba v tejto Site Collection. Robustnejšie riešenie je formulár vypublikovať do centrálnej administrácie - dokonca niekedy nebudete mať aj inú možnosť (napríklad ak Váš formulár potrebuje práva Full Trust, ak potrebujete používať centrálne dátove spojenia, ak potrebujete volať webové služby ktoré sú umiestnené v inej doméne, ...).

Poďme sa teda pozrieť na to, čo to znamená InfoPath 2007 formulár vypublikovať pre celú farmu (v SharePointe resp. v MOSS). Znamená to, že musíte ísť do centrálnej administrácie (Central Administration) a nahrať formulár do centrálnej knižnice formulárov. Toto môže urobiť len administrátor a preto formulár dostane najvyššie možné práva - Full Trust. Formulár potom musíte aktivovať pre každú Site Collection, kde ho chcete používať.

Ak sa v Central Administration prepnete na záložku Application Management, potom vľavo dole nájdete časť InfoPath Forms Services (kde mimochodom môžete túto službu spravovať):

Kliknutím na Upload form template sa Vám zobrazí okno, kde môžete nalistovať formulár a nahrať ho do centrálnej knižnice formulárov:

Po jeho úspešnom nahratí (ak by došlo k problémom tak budete samozrejme informovaný detailným popisom chýb) sa Vám zobrazí spomenutá knižnica a v menu pre každý formulár nájdete položku Activate to a Site Collection:

Tým že formulár nahráte do centrálnej knižnice mu iba pridelujete plné práva, ale nepublikujete ho do žiadnej Site Collection. Preto ho musíte vypublikovať aspoň do jednej, aby ste ho mohli začať používať. V nasledujúcom okne preto zvoľte tú Site Collection, kde ho chcete užívateľom sprístupniť:

Akonáhle vypublikujete prvý formulár do Site Collection, v tejto sa vytvorí knižnica formulárov nazvaná Form Templates, ktorá obsahuje všetky formuláre aktivované z centrálnej administrácie:

Čo je pre Vás prípadne pre administrátora veľmi príjemné: Ak potrebujete formulár zmeniť, pretože ste v ňom spravili nejaké zmeny, potom iba nahráte novú verziu formulára do centrálnej administrácie. Zmena sa okamžite prejavý na každej Site Collection, pre ktorú je formulár aktivovaný. Teda formuláre v lokálnej knižnici Form Templates (tej v Site Collection) vždy odkazujú na aktuálnu verziu formulára.

Ak chcete, aby formuláre boli vypĺňané v prehliadači, čo je vlastne cielom tohto príspevku, potom treba ísť do nastavení knižnice. Kliknite preto na menu Settings a vyberte položku Document Library Settings. Na nasledujúcej stránke stránke vyberte položku Advanced Settings:

A v nastaveniach zaškrtnite možnosť Display as a Web page:

Ak by ste toto nastavenie nenastavili, potom by sa defaultne zobrazoval formulár v aplikácii InfoPath 2007. Bolo by síce možné vynútiť zobrazenie v prehliadači z kontextového menu položky v knižnici formulárov (Edit in Browser), ale to nie je až také pohodlné.

Keď si teraz užívateľ klikne na Váš formulár, tento mu bude zobrazený vo webovom prehliadači a nie v InfoPath 2007 aplikácii. Jeden z mojich testovacích formulárov spolu s ovládacím prvkom pre priloženie súboru vyzerá v prehliadači nasledovne:

Nabudúce popíšem dátové spojenia a možnosti ich nahratia do SharePointu, vysvetlím aký majú význam a aké sú dva základné typy a rozdiely medzi nimi. Preto zostaňte naladení...

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

dňa 24.4.2024 o 02:53 - undefined

undefined

dňa 24.4.2024 o 02:53 - undefined

undefined

dňa 24.4.2024 o 02:53 - undefined

undefined

dňa 24.4.2024 o 02:53 - undefined

undefined

dňa 24.4.2024 o 02:53 - undefined

undefined

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.