Hranie Java hry z mobilu na PC - (Skoro) môžné

Publikoval Michal Kočí dňa 24.10.2004 o 01:55 v kategórii Ostatné

Všetko to zlo, s ktorým momentálne bojujem (nervy v keli, premrhaný čas, ...) začalo kúpou nového mobilného telefónu (Nokia 6100), keďže môj starý mobil sa pokazil (o zážitku s reklamáciou a slede udalostí som písal v jednom z predchádzajúcich príspevkov).

Keďže tento mobil podporuje Javu, rozhodol som si, že si do mobilu nahrám nejaké Java hry. Takže som čo to posťahoval (samozrejme, jedná sa len o freeware aplikácie :)) a začal nahrávať do telefónu. Nahral som doň asi 15 hier, keď sa mi zaplnila pamäť telefónu. Tak som si ich išiel vyskúšať a aké bolo moje prekvapenie, keď po ich prefiltrovaní mi ostali dve (aj to s veľkou mierou sebazaprenia). Niektoré totiž boli pre Siemens a tak hádzali sa nespustili (vyvolali vynímku), iné sa nespustili bez udania dôvodu, niektoré sa mi zase zobrazili len na štvrtine displeja...

Takže ma hneď napadlo, že by bolo vhodné, nájsť si nejaký emulátor, alebo čosi podobné, aby som si mohol hry najskôr otestovať na počítači a až následne si tie vyfiltrované, odskúšané nahrávať do mobilu. Tak som chvílku brúzdal po nete a narazil som na informáciu, o akomsi MIDP štandarde. Čo to presne je som nezisťoval, čo som následne pochopil bolo, že pravdepodobne nie všetky hry tento štandard podporujú.

Výsledkom môjho niekoľko minútového snaženia bola nájdená aplikácia Midp2Exe, ktorá dokáže Javové JAR súbory, ktoré podporujú tento štandard skonvertovať na EXE súbor. Myslel som si, že mi táto aplikácia ohromne ušetrí alebo nebodaj spríjemní robotu filtrovania, ale nakoniec som zistil, že prekonvertovať z JAR do EXE ide všetko čo má manifest, ale už nie každé vygenerované EXE ide reálne hrať.

Spustiť sa spustí každé vygenerované EXE. Najskôr Vás pootravuje nejakou animáciou, ktorá trvá cca 3 sekundy. Otravné, hlavne ak za sebou testujem niekoľko desiatok hier, tak pri každej čakať na dobehnutie animácie je ozaj otravné. Následne však vygenerovaná aplikácia alebo zhavaruje, alebo sa zle prekresluje grafika, prípadne sa na displeji virtuálneho mobilu (v ktorom sa Java aplikácia zobrazuje) nič nezobrazí...

Takže, keď to zhrniem, nástroj mám, jeho výsledok je však nejaký nemastný neslaný. Jediná výhoda používania tohto nástroja sa mi javí v tom, že si filtráciu robím na počítači a nie na mobile. Avšak ušetrený čas, ktorý sa ušetrí tým, že sa hry nenahrávajú do mobilu, aby sme následne zistili, že nejdú spustiť, človek nakoniec zabije pozeraním na stupidnú animáciu...

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

dňa 29.3.2024 o 11:32 - undefined

undefined

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.