Podcasting (najmä) na Slovensku a v Čechách

Publikoval Michal Kočí dňa 30.11.2007 o 14:37 v kategóriach Web a Podcasty

Asi každý vlastník prehrávača iPod vie čo je podcasting a z ostatných ľudí to snáď vedia aspoň tí techničtejší. Kto nevie, nech vie: Veľmi zjednodušene povedané je to audio alebo video obsah, ktorý je publikovaný (publikované sú aj informácie o jeho jednotlivých dieloch) - vy si nainštalujete agregačný program (ako napríklad iTunes) a tento automaticky kontroluje, či nebol pridaný nový obsah a ak bol, tak Vám tento stiahne. Vy si ho následne môžete vypočuť na Vašom počítači alebo na Vašom MP3 prehrávači, ak Váš program do neho dokáže stiahnutý obsah nakopírovať (ako dokáže napríklad iTunes do iPodu) alebo ak si obsah do MP3 prehrávača skopírujete ručne. Ak Vás teda podcasting zaujíma, prečítajte si, kde napríklad by ste na Slovensku alebo v Čechách podcast kanál mohli nájsť. Poukážem tiež na zopár podcasov zahraničných a na jeden, ktorý by svojím spracovaním mohol slúžiť ako vzor pre všetkých, ktorí chcú podcast robiť poriadne.

Aktualizácia (október 2018)

Situácia sa úplne zmenila. Podcastov a to ako slovenských, tak aj českých je dnes už dosť. Aktuálne cca 500, pričom ich najväčším tvorcom je Český Rozhlas. Ale čím ďalej viac ich vydávajú aj české či slovenské denníky (napríklad SME). Samozrejme podcasty sa nezameriavajú len na správy, ale dnes sa dá počúvať množstvo skvelých podcastov z rôznych oblastí - z kultúry, z marketingu či z osobného rozvoja.

My v Audiolibrixe sme situáciu zlepšili tým, že sme vytvorili jediný kompletný katalóg českých a slovenských podcastov. A tak podcasty môžete počúvať priamo na webe alebo v bezplatných mobilných aplikáciách, oboje na vás bude navyše rozprávať jazykom, ktorým rozumiete - slovenčinou alebo češtinou.

Takže choďte a nájdite si ten pravý podcast pre vás.

Aktualizácia (november 2016)

Situácia sa trochu zmenila. Niektoré rádia sa na podcasty vykašlali. Schváľne, skúste koľko z odkazov nižšie stále funguje.

Na druhej strane, vznikajú nové podcasty. Plus, doba nám praje a vlastný podcast dnes môže mať ktokoľvek. Napríklad aj vy.

Ako na to? Pripravil som štvordielny seriál o nahrávaní podcastov a jeho prvý diel nájdete tu. Bežte sa teda pozrieť, ako na to...

Programátorské

Začnem asi programátorskými. Môj najoblúbenejší je samozrejme rádio pre .Net vývojárov s názvom .Net Rocks!. Je síce v angličtine, ale komu už dnes robí angličtina problémy (a keď niekomu hej, tak si ju aspoň môže trochu precvičiť). No a musím sa priznať, že z času na čas počúvam aj podcast o konkurenčnej platforme, o Jave a v tomto prípade sa jedná o český podcast (CZ Podcast). A aj keď mi niektoré veci nič nehovoria, je dobré mať taký všeobecný prehlad a niektoré témy sú proste fajn (nevravím že všetky).

Slovensko

Čo sa týka slovenského internetu, tak to je úplná bieda. K priekopníkom patrí Rádio FM a vlastne Slovenský rozhlas (SRo) ako taký. Slovenský rozhlas ponúka podcasty pre viacero svojich relácií na všetkých svojich staniciach.

Linky na zoznamy podcastov slovenských rádií:

Čechy

V Čechách je situácia o trochu lepšia. Tam poskytuje podcasting viacero komerčných rádií, napríklad Expres Rádio, Rádio Frekvence 1. či Rádio Evropa 2. Rozhodne k najlepším patria Co vy na to, pane Kraus a Jan Kraus a blondína na Frekvenci 1 a tiež Samir na Expres rádiu. Vtipné podcasty nájdete aj na Rádiu Evropa 2, kde však jeden z najvtipnejších (Best of Ranní show) je už niekoľko mesiacov nefunkčný (napriek môjmu upozorneniu administrátorovi). Český rozhlas samozrejme tiež nezaspal dobu a podcasting poskytuje tiež.

Linky na zoznamy podcastov českých rádií:

Český rozhlas navyše poskytuje ešte jednu službu - Rádio na prianie (Rádio na přání). Užívateľ si v katalógu vyhľadá relácie a alebo si ich púšťa, alebo si ich sťahuje. Tiež si ich môže pridávať do playlistu a ten si nakoniec može nechať prehrat - vtedy sa užívateľovi stiahne M3U súbor, čo je playlst (napríklad pre Winamp). Veľmi pekná služba.

Zahraničné

No a jeden zahraničný ako vzor. Tento podcast je výmiočný dvomi vecami. Je to podcast rádia a napriek tomu sa nejedná o odvysielanú reláciu. Proste si moderátori sadnú a podcast nahrajú a jediná šanca ako ho počuť je cez podcast, v rádiu proste nejde. A druhá, veľmi pekná vec je, že ak si prehrávate podcast (tzv. rozšírený, extended) v iTunes, tak sa Vám zobrazujú aj malé fotky, ktoré sa Vám v priebehu podcastu menia tak, ako to nastavili jeho tvorcovia. Tak Vám môže moderátor o niečom rozprávať a pripojiť Vám k tomu obrázky, ktoré jeho rozprávanie dokreslujú. Proste úžasné. V jednom z ich podcastov sa v krátkosti venovali Slovensku (ano, na môj popud :) a keď o ňom rozprávali, tak jednoducho pripojili vlajku Slovenska ako aj fotku budovy slovenského rozhlasu.

No a to je všetko, ak poznáte nejaký dobrý podcast, kľudne odporučte v komentároch...

Mohlo by ťa tiež zaujímať

Páčil sa ti príspevok?

Zdieľaj príspevok alebo si ho odlož na neskôr

Sleduj ma

Ak nechceš premeškať príspevky ako je tento, sleduj ma na Twitteri, alebo ak máš RSS čítačku, môžeš sledovať môj RSS kanál.

Komentáre

dňa 19.4.2024 o 18:03 - undefined

undefined

dňa 19.4.2024 o 18:03 - undefined

undefined

Pridať komentár

Máš niečo zaujímavé povedať k článku? Pridaj to k článku ako komentár. Spam, reklamu alebo inak nerelevantné komentáre okamžite mažem.